Парите за заплати в сектор Образование трябва да се увеличават с

...
Парите за заплати в сектор Образование трябва да се увеличават с
Коментари Харесай

Пенов: Парите за заплати в образованието трябва да се увеличават с всеки следващ бюджет

Парите за заплати в бранш " Образование "  трябва да се усилват с всеки идващ бюджет, тъй че да обезпечават на учителите, университетските преподаватели и учените почтени условия за живот.

Това съобщи пред БНТ министърът на образованието проф. Сашо Пенов. Той дефинира просветителната ни система като конкурентоспособна.

Пенов посочи, че индикаторите за обсег на децата в учебната мрежа се усилват непрестанно като над 90% от децата в учебна възраст за част от системата.

Денят на българската книжовност 24 май е освен празник за нас, които сме професионално отдадени на образованието, науката и културата. Той е алегорично важен и сърдечен ден за всички българи. Така е, тъй като точно писмеността и книжовността са ни дали вярата, основали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като страна.

Това споделя служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си за 24 май.
  
В него той отбелязва, че със силата на боговдъхновението светите братя Кирил и Методий, настойниците на Европа, сътвориха глаголическите букви, направиха първите преводи на библейското слово. 

Мъдрият княз Борис І отвори задушевно вратите на средновековната българска страна за техните възпитаници. Като същински сеятели на знанието и вярата те сътвориха Преславската и Охридската книжовни школи. Устроиха кирилицата, която през вековете мина ведно с християнската книжнина като подарък към други славянски нации. 

" Всички тези каузи и усърдия са нашият бездънен щемпел в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа. С мощта на този щемпел България удостовери за следващ път Йоановото просветление " В началото бе словото... ". Без могъществото и мъдростта на Словото няма нито свят, нито светлина, нито обещаващо бъдеще ", споделя министърът. 

И отбелязва, че писаното слово и книжовността са наши вековни духовни оръжия, чиято мощност сме длъжни да пренесем през тестванията на времето.

" Призовани сме да бъдем почтени за завета на Стоян Михайловски, който в своя " Български всеучилищен химн " възхвали отците на " българското познание ", създателите на " наший диалект благ ", възкресителите на националния талант. Големият български стихотворец разпозна точно словото и книжовността като гаранти за достолепието, просперитета и мечтаното бъдеще. 

Днес ние помним заветите на светите братя и на техните възпитаници, дочуваме патоса на гневния отец Паисий, четем заклинателните слова на патриарха Вазов. Продължаваме да живеем с вярата, че знанието и науката са мощ и светлина, вяра и заричане за групова зрялост.

" Светлият празник на словото и духовността е съдбовнозначим през днешния ден, когато разделянето, ненавистта и експанзията към момента са надвиснали като мрачна сянка над света. Тази сянка още един път ни предизвестява какъв брой е значимо да помним, че езикът е дом на нашето съществуване, а ние сме призваните му пазители ", споделя министър Сашо Пенов.

Той показва, че от зората на модерните времена насам знанието е разпознато като идея и приоритет на просветените нации. Онази прозорлива отдалеченост ни е завещала, че без волята за познание, без труда и гения на българските учители, без огрян и въодушевени очи на българските деца мъчно ще влезем в кръга на проспериращите нации.

" Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека прославим празничния ден 24 май! Нека духът на този празник осветява всички дни на годината! Честит празник! ", приканва в приветствието си министър Сашо Пенов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР